Spektral CT-skanner tages i brug

4. juli 2016 - Klaus Seiersen

For nylig kunne man læse i medierne, at "ny scanner sikrer patienter hurtigere og mere præcis diagnose", men hvad er det præcis for en scanner, der er installeret i Aarhus? Vi har forhørt os hos Stine Groth-Pedersen og Jesper Thygesen om en uddybning:

"På Aarhus Universitetshospital, Røntgen & Skanning, er der netop installeret en ny såkaldt spektral CT-skanner (Philips IQon). Det er blot den femte installation på verdensplan.

Skanneren er udstyret med to detektorlag, som gør det er muligt at rekonstruere billedserier, hvor man tager hensyn til røntgenfotonernes energiniveauer. Dette giver helt oplagte gevinster i forhold til information i CT-billederne, hvor muligheden for at skelne forskellige kontraster (fx vævstyper, iodholdigt eller ej, plaque mv.) øges.

Man skal ikke på forhånd beslutte om man vil lave en skanning, hvor der gøres brug af "spectral imaging", hvis man har valgt 120 eller 140 kVp, er dette altid muligt.

Stråledosis til patienten og undersøgelsestiden øges dermed ikke, dog skal radiologen kigge på flere billeder. Dette gør det nemmere at undersøge hvor meget spektral information øger den diagnostiske sikkerhed ved forskellige kliniske problemstillinger."

 

Læs Region Midtjylland pressemeddelse her eller se Philips egen side om scanneren her.

 

IQon

Skriv en kommentar

Du skal være logged ind for at deltage i debatten. Du kan logge ind her