Første behandling i Europa med Calypso-gated lever-SBRT

20. april 2015 - Esben Worm

På Aarhus Universitetshospital har vi netop, som det første sted i Europa behandlet to patienter med Calypso-gated stereotaktisk strålebehandling (SBRT) mod leveren. Den første behandling blev givet i USA i sidste måned.

Calypso-systemet er baseret på 3 små transponders, der implanteres nær tumor inden planlægnings-CT. De tre transponders består grundlæggende af en lille jernspole, som eksiteres med et elektromagnetisk array. Ud fra retur-signalet kan Calypso bestemme hver enkelt transponders position i rummet under strålebehandlingen (25 Hz tidslig opløsning).

Calypso-systemet er ligeledes i stand til at sende beam-on og beam-off signaler til Varian Truebeam acceleratorer. Vores Calypso-behandlinger foregår i free-breathing, men med et gating vindue sat op omkring exhale-fasen i patientens vejrtræknings-cyklus.

Calypso Truebeam

Første patient havde ved første fraktion en vejrtrækningsinduceret targetbevægelse på cirka 2 cm i CC-retning, 1 cm i AP-retning og 0,3 cm i LR-retning. Gating-vinduerne var sat til +/- 4mm CC og +/- 3mm LR/AP omkring exhale-positionen. Samtidig var det nødvendigt at fortage 3 lejekorrektioner på hver 2-4 mm undervejs i behandlingsfraktionen grundet baseline-drifts.

På grund af den store targetbevægelse, som ofte observeres under lever-SBRT-behandlinger, forventer vi, at Calypso-gating vil have en væsentlig positiv indvirkning på behandlingspræcisionen sammenlignet med en standard ikke-gated behandling.

I protokollen, som altså lige er startet, er det planen at inkludere i alt 15 patienter til Calypso-gated lever-SBRT.

Se TV-Avisens indslag her.

Skriv en kommentar

Du skal være logged ind for at deltage i debatten. Du kan logge ind her