Bedømmelseudvalgets beretning 1998/1999 afgivet ved ordinær generalforsamling i Vejle

  

Retningslinierne for CPD-systemet blev i overensstemmelse med generalforsamlingsbeslutningen sidste år færdiggjort i samarbejde med bestyrelsen og udsendt primo 1999. Frist for tilmelding og dermed registrering i systemet var 1. marts 1999. I alt 19 tilmeldte sig dette første prøveår (ca. 50%), hvilket er betragtet som tilfredsstillende.
  
Forudsætningen for registrering i systemet er, at man er godkendt som uddannet eller erfaren hospitalsfysiker. De, som ikke opfylder disse krav, vil i nær fremtid få en skrivelse fra bedømmelsesudvalget, ellers er det op til den enkelte at få noteret sine aktiviteter og indsendt pointskemaet senest 31. januar 2000. Der vil således blive grundlag for en grundig drøftelse på eller i forbindelse med næste generalforsamling af dette prøveår og af systemets anvendelighed. EFOMP har i 1998 udsendt en Policy Statement (nr. 8) om CPD, som kan findes på EFOMP's hjemmeside. Der er planlagt udgivet mere detaljerede retningslinier ultimo 1999.
  
Vedrørende ekspertbedømmelse i henhold til selskabets love (§8.2) er der indkommet fem anmodninger. Udvalget har afholdt et møde for nylig, og har dér godkendt to anmodninger og udbedt sig flere oplysninger fra de øvrige tre. Udvalget har på det nævnte møde brugt en del tid på at diskuttere retningslinierne for bedømmelsen i nogen detalje. Ifølge dokumentet fra december 1998, skal ansøgeren have opnået yderligere to til fem års erfaring efter godkendelse som uddannet hospitalsfysiker. Hvis denne tid kun er to år kræves en nærmere redegørelse for de aktuelle arbejds- og ansvarsområder. F.eks. kan efteruddannelsesaktiviteter dokumenteres med optælling af CPD-point. Ved afsluttet uddannelse skal en hospitalsfysiker for de normale rutiner kunne arbejde uden supervision, hvorimod en ekspert også skal kunne rådgive og vejlede. Da sigtet er en sammenlignelighed med begrebet 'speciallæge', skal tidsforløbet også være sammenligneligt for at have troværdighed. Man skal også generelt være kvalificeret til at søge en cheffysikerstilling, og de retningslinier, der hidtil har været benyttet til en sådanbedømmelse, bør også indgå i ekspertbedømmelsen. Endelig angiver EFOMP i Policy Statement nr. 9 nogle af ekspertens kompetenceområder, hvorfor disse også bør indgå i retningslinierne. Udvalget vil arbejde videre med disse retningslinier med henblik på at opstille nogle generelle krav til ansøgningens udformning, og senere presentere Sundhedsstyrelsen for disse, for at opnå den godkendelse, som patientdirektivet reelt kræver.
   
Hvordan ekspertbedømmelsen kan indgå i vores kommende lønstruktur må naturligvis overvejes, og ved de nye lønsatser, vil de to trin 'godkendelse som hospitalsfysiker' og 'godkendelse som ekspert' kunne udgøre kvalifikationsløndelen (helst overenskomstmæssigt aftalt!) og de øvrige løntillæg vil være funktionsbestemte. Vi skal naturligvis være opmærksomme på, at ekspertbedømmelsen skal revurderes efter fem år, dvs. med samme cyklus som CPD-systemet.
  
  
Århus, den 7. maj 1999
  
K.A. Jessen
På vegne af bedømmelsesudvalget

Tilbage til referater